Peter de Cupere

  • Font size: Larger Smaller

Peter De Cupere ( 1970) is naast curator van de tentoonstelling ook deelnemend kunstenaar.

Hij staat bekend als een beeldend kunstenaar die werkt met geur. De Cupere schildert met geur, maakt geurobjecten, zeepschilderijen en -sculpturen, doet performances in zijn video’s of live, maakt driedimensionele tekeningen en bouwt poëtische geurinstallaties. 
Gefascineerd door de natuur en de organiek van geuren identificeert Peter De Cupere zijn objectwereld en zijn installaties met een corresponderende geur. De Cupere werkt het liefst met vormen die aan vorm verliezen en zich oplossen in het ongrijpbare, vervluchtigen. Zijn werk gaat over processen, over veranderingen in de tijd en dat in combinatie met de ruimtelijke kracht van geuren die zich, sterker nog dan beelden, vastzetten in ons geheugen. Hij confronteert ons met de verloren gegane ervaringen ten gevolge van de gekende chemische ontwikkelingen.


In de tentoonstelling toont hij verschillende werken waaronder  War Flower, een bloem welke ruikt naar buskruit en de tekening van het affichebeeld welke ook de aankondiging is van de nieuwe video The Flower Mask. In de video zien we 49 leerlingen van de vrije basisschool De Kastanje, van Krombeke en Proven met een gasmasker op naar een optreden van de kunstenaar komen. Ieder gasmasker heeft als filter een bloem.


Voor de werken Dead Body Bullets, Heroes also die en Blood Drop Monument deed de kunstenaar beroep op de IFF parfumeurs Meabh Mc Curtin, Gregoire Hausson, Christian Alori en Bernardo Fleming

Dead Body Bullets is een concept uit het jaar 2000 dat de kunstenaar 15 jaar later voor de tentoonstelling The Smell of war heeft gerealiseerd. 9 glazen kogels bevatten elk een hoeveelheid geurconcentraat. De geur is een universele geur van dode lichamen. De hoeveelheid geurextract wordt bepaald volgens de leeftijd, geslacht, grootte, gewicht waarin het lichaam zich bevond op het moment dat het stierf. Zo zal een volwassenen na distillatie van zijn/haar lichaam meer geurconcentraat opleveren dan het distillaat van een kind of pasgeborene.
Het werk ‘Heroes also die’ was deels de aanleiding voor deze tentoonstelling. Kunstenaar Peter de Cupere bedacht reeds in 1997 het concept voor dit werk. Het werk bestaat uit legerhelmen gemaakt uit laurierbladeren. Eén helm is apart gepresenteerd.
In de Klassieke Oudheid was laurier een symbool voor de overwinning. Overwinnaars werden getooid met een lauwerkrans, gemaakt van laurierbladeren. De term laureaat is een overblijfsel van deze symboliek. Verder zijn nog een aantal uitdrukkingen op laurier gebaseerd, bijvoorbeeld "op zijn lauweren rusten", "gelauwerd zijn", "lauweren oogsten".
Maar ook helden sterven: 9 helmen met laurierbladeren hangen aan de muur met daaronder een parfumflesje. Het was de bedoeling om de parfumflesjes ieder met een andere geur van de dood te voorzien. De bezoeker zou zijn meest favoriete doodsgeur op zich kunnen verstuiven en zo een dode (held) weer mentaal tot leven roepen door zijn/haar geur mee te dragen. Uiteindelijk besliste de kunstenaar om een geurmodule onder het werk aan te brengen waar je de geuren kunt ruiken.

Blood Drop Monument: vanuit een kraan druppelt er onverwachts bloed en wordt dit opgevangen in een legerhelm. Het bloed is echter geen echt bloed, maar een rood gekleurde geurstof. Om de geur van vers bloed waar te nemen moet je dus een druppel geurbloed proberen op te vangen op je hand.

Supported by IFF parfumeurs Meabh Mc Curtin, Gregoire Hausson, Christian Alori en Bernardo Fleming

IFF-Master-Logo-