Sue Corke & Hagen Betzwieser

  • Font size: Larger Smaller

Hagen Betzwieser werd geboren in Neckarhausen, Duitsland in 1974. Zijn artistieke praktijk is het onderzoeken van de kloof en de connectie tussen kunst en wetenschap om Nieuwe Media te creëren. Sue Corke is een visuele artiest met een interessen in het toneel van de illustratie.

Sinds 2008 vormen ze de artistieke onderneming WE COLONISED THE MOON. Hun grafische kunst en installaties omvatten een waaier van Doe-het-zelf productietechnieken binnen een vennootschap geworteld in absurdisme en gekarakteriseerd door slogans en uitdrukkingen. De draad die doorheen hun werk loopt is een sterke link tussen geur en geheugen en associatie met een plaats. De kloof tussen een situatie als echt of als ingebeeld is het kruis van hun speelse en poëtische kunst.

MOON (2010), Scratch & sniff

De voorbij jaren hebben de artiesten Sue Corke en Hagen Betzwieser een serie werken gemaakt die betrekking hebben op de geur van de maan. In 2010 hebben ze een scratch & sniff postkaart ontworpen van de maan, een momentum van een plaats waar de meeste mensen nooit zullen komen, een verzonnen herinnering, gebaseerd op anekdotes van de Apollo astronauten die op de maan gewandeld hebben. Niemand kan de maan natuurlijk direct ruiken. De vacuum in de ruimte voorkomt dit. Maar de zanderige en kleverige door meteoren gebombardeerd stofpartikels die het oppervlak van de maan bedekken, kwamen op hun ruimtekostuums en werd meegenomen naar de LEM. Eenmaal binnen en voor de eerste keer aan een atmosfeer blootgesteld, reageerden de losse olfactorische moleculen met zuurstof en vochtigheid zoals voetzoekers en genereerde een heel distinctieve geur. Astronaut Charlie Duke, de tiende man om op de maan te lopen, zei dat het niet onaangenaam was.

www.wecolonisedthemoon.com