Gayil Nalls

  • Font size: Larger Smaller

Gayil Nalls is geboren in Washington in 1953. Ze woont en werkt in New York.

Gayil Nalls is een artiest, filosoof, en theoreticus. Haar werk exploreert de interne wildernis van een individu binnen een groter ecologisch en sociaal systeem. Nalls haar lichaam van multimedia werken verenigt kunst, fysica, evolutionaire wetenschap, antropologie en technologie in de achtervolging van het vormen van nieuwe methoden van het begrijpen van menselijke ervaringen. Meer specifiek spreekt haar kunst de thema’s van het menselijke co-evolutie met natuur, geheugen, socio-politieke impulsen en esthetiek aan.

Nalls haar filosofie van Permutatude was het raamwerk waarbinnen de artiest de impact en betekenis van de relatie tussen de collectieve acties van menigten en informatie- en communicatietechnologie heeft onderzocht en uitgezocht door een verklaring van ingebedde biologische dynamica. Haar theorie, de concepten en ideeën werden deel van haar praktijk. Deze speurtocht is gerijpt tot haar huidige werk dat zich richt op ‘de esthetiek van massa anatomie.’

Haar onderzoek omtrent neurowetenschap is gekenmerkt in het boek ‘Linking Affect to Action: Critical Contributions of the Orbitofrontal Cortex’, gepubliceerd door de New York Academy of Sciences (2007).

Voor de tentoonstelling creëerde Gayil Nalls de olfactorische installatie Recovery Field (2015)

De focus van de installatie ‘Recovery Field’ is om de reflectie op de oorlog te verplaatsen van de afstandelijke gepolitiseerde ervaring naar de monolithische persoonlijke ervaring die het uiteindelijk is. Hier wordt de aanschouwer de ander en de bedden zijn de esthetische objecten van de ervaring die empathische convergentie met het lijden van de ander aanbieden. We gaan binnen in de installatieruimte van een historisch representatief veldhospitaal in de eigenste kamer die ook gediend heeft als een veldhospitaal in Kasteel De Lovie tijdens Wereldoorlog I.

BED 1: Nightmares: Geur brengt angst en herinnering vol van terreur naar boven.

BED 2: Self-Soothing Shell-Shock: In vraag stellen van de verouderde betekenis van het bestaan en de illusie van een behandeling voor het gefragmenteerde zelf maar wel gebonden door het fysieke lichaam.

BED 3: Hallucinations: Lever jezelf over. Keer terug naar de wereld waaruit we komen, keer terug naar het geestelijk gezonde, het gevoel van familie en liefde.

www.gayilnalls.com