John Bijnens

  • Font size: Larger Smaller

John Bijnens is geboren in Hasselt, België, in 1989. Hij is een multidisciplinair artiest gevestigd in Hasselt (BE).

Startend van de overduidelijke tegenstrijdigheid ‘creatie door vernietiging’, is Bijnens zijn onderzoek gradueel ontwikkeld tot het vastleggen van het meest dwingende moment, de dreiging en/of gevaar dat voorafgaat aan een tragische gebeurtenis. Tijdens dat proces maakt Bijnens regelmatig tekeningen op groot formaat om tot een bepaald idee te komen via een andere methode. Hij gebruikt zijn kennis van audiovisuele en mechanische technieken om transformerende beeldwerken te creëren met een offensieve postuur. De artiest werkt momenteel aan een studie van de fysieke aanwezigheid van geluid binnen een artistieke context.

Voor de tentoonstelling maakte John Bijnens de tekening (210 x 187 cm) 'Flushing the rats' (2015)

Drie jaar geleden begon John Bijnens te werken met geluid voor het uitvoeren van fysieke interventies. Hij zocht een manier om de authenticiteit en de dreigende aspecten van zijn werk te verhogen. Geluid werd een instrument om materialen, objecten en zelfs ruimten te manipuleren. Deze installaties of transformerende beeldhouwwerken worden altijd bijgestaan door schetsen die vaak resulteren in autonome tekeningen. De oorsprong van deze werken kan vaak teruggevonden worden in zijn persoonlijke ervaringen met treffende evenementen zoals voetbalrellen, de storm op Pukkelpop of autoongevallen.

Voor ‘The Smell of War’ werd er een setting gecreëerd voor mogelijke toekomstige oorlogsfragmenten. Filmbeelden van huidige oorlogsgebieden en Wereldoorlog I werden verfijnd in een “fictieve” omgeving om ‘Flushing the rats’ te construeren. Verder had de layout van de affiches voor militaire aanwervingscampagnes een bepaalde invloed op de vastberadenheid van ‘Flushing of rats’. Tezelfdertijd wou hij het geweld en de dreiging van Wereldoorlog I herkenbaar houden in hetzelfde beeld.

www.johnbijnens.com