Lisa Kirk

  • Font size: Larger Smaller

Lisa Kirk is geboren in Newport, VS, in 1967. Ze woont en werkt in New York en de Catskills.

In haar schilderijen, beeldhouwwerken, video’s, en installaties onderzoekt Lisa Kirk de sociale tegenstrijdigheid via politieke en visuele betekenissen. Haar werk daagt het web van consumentisme uit die ons verblindt en verbindt, inspiratie halend uit sociale en politieke ideologie. Ze is gefascineerd door hedendaagse obsessie met beroemdheid, verlangen, luxe, rijkdom en de resultaten van onze mateloze ontkenning van de donkere zijde van hedendaagse realiteit. Kirk haar materialen en processen zijn vaak verschillend van elkaar, maar zijn verenigd door haar interesse in de menselijke toestand. Haar praktijk omvat vaak een performerend en interactief element.

Revolution (2008)

New York activist-artiest Lisa Kirk probeerde een bijzondere sociale ervaring los te weken toe ze het parfum genaamd ‘Revolution’ ontwikkelde voor haar 2008 tentoonstelling  bij Participant Inc. (New York).

Om de exacte geur van revolutie te kunnen benoemen, interviewde ze getuigen van politieke rellen, inclusief Centraal-Amerikaanse revolutionairen en ex-Black Panthers en vroeg hen: “Hoe ruikt revolutie?” Het antwoord: opgedroogd bloed, rook, brandende banden, benzine, en urine. Kirk werkte samen met parfumeur Patricia Choux om het product te creëren, en, samen met juwelier Jelena Berhrend ontwierp ze containers die leken op pijpbommen, welke gemaakt werden in zilver, goud en platinum.

“Als we geen revolutie kunnen starten, kunnen wij, als een post consumenten cultuur, geobsedeerd met luxueuse goederen, op z’n minst een geur ontwikkelen die rebelsheid symboliseert.” Het project werd later getoond op MoMA PS1, volledig met een installatie van een laboratorium, hangend op zijn kop van het plafond van het museum. Met de hulp van geurontwerper Ulrich Lang, heeft Kirk inmiddels een minder kostelijke variatie van ‘Revolution’ gemaakt en dit is doorheen Europa en de Verenigde Staten op de markt gebracht.

www.lisakirkprojects.com