Mattia Casalegno

  • Font size: Larger Smaller

Mattia Casalegno is geboren in Napels, Italy, in 1981. Hij woont en werkt in Los Angeles, VS.

 Werkend met beeldhouwwerken, geluid, live media, kledij, en meeslepende installaties, onderzoekt Mattia Casalegno in zijn werk de fysieke en zintuiglijke percepties van zijn toeschouwers, om zo ervaringen uit te lokken die volledig beklemmend, zintuiglijk omgeven, en/of fysiek verhemelijkt worden. Een multidisciplinair, stevig onderzoek-gebaseerde praktijk, onderzoekt zijn werk onderwerpen in de biologie, neurowetenschappen en ecologie. Hij combineert het conceptuele raamwerk van ieder project met het uitzoeken van ongewone materialen en technologieën, zoals glycerine zeep, thermoplastieken, levend weefsel, en electro-encefalografische tussenstukken.
 Mattia Casalegno heeft international tentoongesteld op verschillende festivals en musea zoals het Mutek Festival in Canada, KuanduMuseum van Schone Kunsten in Taiwan, MADRE en MACRO in Italië, Cimatics festival enNuit Blanche in België, Optronica in UK, Le Cube - Contemporary Art Museum in Frankrijk, OFFF in Spanje, AVIT inDuitsland, Wright Gallery, AxS Festival en LACMA in de VA.

Mattia Casalegno toont het werk 'The Open' (2010).

‘The Open’ is een draagbaar hulpmiddel dat het publiek onderdompelt in een visceraal, belichamende ervaring dat hen verbindt met hun lichamelijkheid. Het hulpmiddel is een masker en helm met koptelefoons dat het volledig hoofd en aangezicht van de aanschouwer bedekt. Een stukje van vers mos en aarde bekleedt de binnenzijde van het masker zodat het gezicht van de drager volledig bedekt is, geconsumeerd door de verhoogde zintuiglijke omgeving van het masker.

Door het afremmen van het visuele systeem, definieert het hulpmiddel een zintuiglijk territorium van geur en geluid, met een intense fysieke sensatie die oscilleert tussen een baarmoederlijk ingesloten ruimte van oerveiligheid, en het uitlokken van een beklemmende belichamende donkerte van begraven te zijn.

www.mattiacasalegno.net