Nathan Vincent

  • Font size: Larger Smaller

Nathan Vincent werd geboren in het Midden-Westen. Hij woont en werkt in New York City.

Nathan Vincent is een artiest die machtstructuren onderzoekt en welke rollen we spelen in de samenleving in het algemeen, maar ook in onze kleinere gemeenschappen – en de relatieve moraliteit tussen deze werelden.Via het medium van het haken, is Vincent doorheen de ideeën van gendergelijkheid – en hoe de samenlevingsvormen vaak dicteert welke rollen we spelen – tot grotere en meer universele ideeën van kwetsbaarheid, macht, controle, bewaking en technologie.

Nathan Vincent heeft in musea en galerijen in de Verenigde Staten en in het buitenland tentoongesteld. Hij heeft residenties gedaan in NYC and 7Below in Vermont en kreeg de West Prize in 2008.

Nathan Vincent toont het werk 'Gas Mask (mustard)' (2012)

Het beeldhouwwerk ‘Gasmasker (mosterd)’ vloeit voort uit een serie van gehaakte gasmaskers die draaien rond het idee van macht en kwetsbaarheid en de manieren waarop deze machtsstructuren zichzelf fysiek manifesteren. Wapens kunnen als middel van intimidatie gebruikt worden; een symbool van de kracht die een persoon heeft over de ander. Gasmaskers handelen als een onmiddellijk antwoord om een catastrofe te behandelen, en we behandelen het als een manier om onszelf te beschermen terwijl we een gevoel van veiligheid projecteren.

Het gehaakte gasmasker refereert naar de persoon die naar de wereld projecteert (of het nu via hardheid, mannelijkheid, bescherming of kracht is), welke maar al te vaak geen echte bescherming bieden van het kwaad.

www.nathanvincent.com